A house for change

Lessons learned in the design and construction of the Gabriola research and demonstration house will inform the creation of our future Eco Healthy Homes prototype and builders’ resources.

Visit the project introduction page and demonstration phase page for more info.

You can follow our progress and featured topics and products of interest on this blog along the way. Regular communications will start early summer.

Progress on site

  • Trees have been felled and milled into building lumber
  • Driveway and intercept drainage complete
  • Concrete foundation complete
  • Ministry of Health approved wastewater system installed
  • Salvage sandstone rock walls built to retain soil and maximize flat areas for food growing options
  • Power is in with a tiny hydro shack built (80% salvage materials) (temp project office)
  • Home and attached workshop framed and sheathed
  • Peel and stick vapour permeable Vaproshield roof membrane is on
  • The wall membran and metal standing seam are going on shortly followed by the under slab insulation, plumbing and electrical and the pouring of the concrete floor.
  • Regular blogs, outreach and product features will begin early summer.

Redesign

The original design was on top of a garage/workshop space and the house area was 600 square feet plus loft.

The hillside build required a larger, and more costly than anticipated engineered concrete foundation. A mini house on top of such a substantial investment in the foundation was problematic ecologically and economically.

It was extravagant from an ecological perspective due to the carbon footprint of the concrete. And it presented financing challenges with the uneven ratio of ‘value below vs value above’.

The revised design sunk the house into the bank to better utilize the thermal mass and durability of the concrete walls and floor by making them part of the house itself. The addition an uninsulated workshop behind/above the house offers future upgradability. The new house design is still a 600 sf footprint. With loft space it is 800 sf and the workshop is 350 sf with the potential of a small loft area as well.

Small is beautiful

Though the redesign to bigger design was a prudent decision for this build, the Eco Healthy Homes Project, of which this build is supporting will be emphasizing the benefits of small design with the future Eco Healthy Homes prototype. It will be a mini-home sized to suit limitations for secondary dwellings in many communities.

June

Getting ready to plane fascia, soffit etc.

May

Roof membrane

The high performance, vapour permeable Vaproshield Slopeshield Plus (peel and stick) membrane has been installed. After a long wet winter building season, this is a monumental step.

On the workshop roof you can see the self adhesive layers that are temporarily held in layers at the edge to allow us to slip flashing and finish fascia below it (in good weather and once the fascia has been stained). Keep an eye out for a post on this amazing product line this summer.

Diagonal lumber sheathing

Diagonal lumber sheathing is optimal for a self drying building envelope. It is not a vapour retarder like plywood is and so is well placed on the outside of the building so any moisture in the wall cavity can dry outward in the winter and shoulder seasons. It is also:

  • more mold resistant than sheet products
  • free of carcinogenic glues
  • healthy to work with
  • healthy to live with
  • localize-able (can be milled on site or in the community from sustainably sourced trees)

Below is the rafters and beam for the extra overhang roof over the patio doors. It will be left open to show the pretty fir lumber. All lumber is treated with a natural preservative – anti-insect/anti-fungal/anti-fire Woodbliss. Keep an eye out for a post on this exciting product.

Border sandstone salvaged from another Gabriola build that blasted a foundation (Thanks Bill and Diane!)

Low low Eco Grass is a fescue blend that is slow growing and highly drought resistant. It is helping to control erosion and weeds after soil disruption. We removed 1000 pounds of the invasive Daphne plant in the first year and continue to battle it.

The power shed with all salvage and site milled exterior

Power shed acting as storage and office shack during construction

The ‘Arbutus Lounge’